Bike fitting

Wat is het? 

“Bikefitting” is een synoniem voor het zoeken naar het ideale evenwicht tussen het lichaam en de fiets. Als kinesitherapeut probeer ik te achterhalen wat de zwakke schakels en of de beperkende factoren van een individu zijn. Dit zijn zaken waar een fietsenmaker of fietsenverdeler geen kennis over heeft, maar onontbeerlijk is voor de goede fietspositie.

Aan de hand van het kinesitherapeutisch onderzoek enerzijds, en een dynamische fietsscreening met 3-D video analyse en zadeldrukmeting anderzijds, proberen we dan een ideaal evenwicht te zoeken tussen de 2 componenten: fiets én lichaam.

Voor wie?

De meest voorkomende klachten zijn nek en rugklachten op de fiets, al dan niet in combinatie met tintelende vingers/slapende tenen, kort gevolgd door pijn aan het zitvlak of last aan de genitale regio. Over het laatste wordt dikwijls weinig gesproken, al komt het dus enorm veel voor.

Een tweede groep bestaat uit personen die net een operatie ondergingen aan nek/rug/heupen/kniëen… en die zeker willen zijn dat opnieuw gaan fietsen geen problemen zal opleveren.

Een derde grote groep zijn de geoefende fietsers die, door een verbeterde fietspositionering, sneller willen gaan of meer uren comfortabel op de fiets willen doorbrengen.

Omwille van het feit dat het lichaam zelf vaak bepalend is voor de ideale fietspositie (naast zadel,- of stuurpositie b.v.) zit zelden iemand perfect op de fiets. Een bikefitting is daarom een onontbeerlijke stap naar meer comfort of verbeterde prestaties waar quasi iedere fietser baat bij heeft.

Meer info: www.medefit.be/bikefitting